Evin havasını tazelemek için pencereleri sık sık açıyoruz. Eğer mevsim ilkbahar ya da yaz ise güzel havanın enerjisini eve taşımak ve elbette ferahlamak için pencereleri neredeyse hiç kapatmıyoruz. Peki, siz de açık kapı ve pencerelerinizden içeri giren, davetsiz misafirler olan sinekler ve böceklerden yaka silkiyor musunuz? Cevabınız “Evet” olduğunu biliyoruz. O hâlde çare, sineklik! Sineklik modelleri, sineklik nasıl takılır gibi konulara girmeden önce dilerseniz “Böcekleri Evinizden Uzak Tutmanızı Sağlayacak 6 Bitki” yazımızı okuyup doğal çözümlerden yararlanabileceğinizi hatırlatalım.
Evi sineklerden ve böceklerden korumak için sıklıkla tercih edilen sinekliklerin çeşitleri, farklı ihtiyaçlarınıza cevap verebiliyor. Sineklik fiyatları ise bu sineklik türlerine ve kullanılan malzemenin cinsine göre farklılık gösterebiliyor. Şimdi, sineklik türleri nelerdir inceleyelim.
Uygulaması en kolay ve uygun fiyatlı sineklik çeşididir. Sineklik tülleri bant ya da ahşap pencerelerde zımba yardımıyla monte edilebilir. Sinekliğin ihtiyaca göre kapanıp açılmaması dezavantajıdır. Aynı zamanda cırt sineklik (yapışkanlı sineklik) modellerini de bu tip altında inceleyebiliriz. Cırt sineklikler kolaylıkla çıkarılıp takılabildiğinden diğer sinek tüllerinin sunduğu dezavantajı sunmaz. Sineklik teli ise, sinekliğin tül değil, tel ile yapılmış hâlidir. Eğer evinizi paylaştığınız bir kediniz varsa sineklik teli yani, metal sineklik tercih etmeniz sağlıklı olacaktır.
En çok tercih edilen sineklik türlerinden biridir. Pencere ve kapılara kolayca monte edilebilir. Menteşeli sineklikler, pencerenin dış kısmına takılır, dışa doğru açılır ve ihtiyaç durumunda açılıp kapanabilir.
Diğer adları plise ve akordiyon sinekliktir. Genellikle Fransız balkonlarda ya da bahçe, teras kapısı gibi dışa doğru açılan kapı ya da büyük, cam pencerelerde tercih edilir. Katlanabilir yapısı hem avantaj hem de dezavantaj sunar. Plise sineklikler katlandıkları için yer kaplamazlar ama katlanma bölgeleri çabuk deforme olabilir. Bu nedenle kaliteli ürün seçmeye dikkat etmelisiniz.
Stor perdeler gibidirler. Yukarıdaki bölmede sineklik toplanabilir ve bu alandan sineklik aşağıya doğru çekildiğinde kolaylıkla kullanılabilir. En uzun ömürlü sineklik modellerinden biridir.
Sürgülü sineklik olarak da bilinir. Özellikle balkon kapısında tercih edilir. Pencere ya da balkonların dış kısmına monte edilen raylar sayesinde açılıp kapanabilir. Kullanım kolaylığı sağlaması en büyük avantajıdır. Montajını yetkili kurumun yapması sağlıklı olacaktır.
Balkona açılan kapılara ya da evlerdeki oda kapılarına monte edilebilir. Sineklik tülü iki parçadan oluşur ve bu iki parçayı mıknatıslar birbirine bağlar. Açmaya gerek olmadan direkt açılabilir ve ardından kendiliğinden kapanabilir. Kullanım kolaylığı sağlar.
Sineklik çeşitleri farklı olduğu için elbette ki sineklik montajı da farklı oluyor. Şimdi, sineklik türlerine göre sineklik montajı nasıl yapılır anlatalım.